Prijatelji

sreda, 6. november 2013

Je igrača robot primerna za vašega otroka?



Igrače roboti so tiste igrače, ki oponašajo človeške ali živalske poteze in obenem vsebujejo tehnične elemente. Novejši modeli se lahko premikajo, oddajajo zvoke ali celo pokažejo čustva. Nekatere živalske verzije zelo podrobno oponašajo obnašanje resničnih živali in so posebej primerne za vse tiste otroke, ki so resno alergični na hišne ljubljenčke. Najnaprednejše oblike teh igrač lahko celo oblikujejo svojo osebnost glede na interakcijo z lastnikom.

Na trgu se pojavljajo roboti igrače za otroke (ali celo odrasle) vseh starosti, ki so primerni tako za fante kot punce. Nekateri so zelo ugodni in zabavni, pri drugih pa gre za zelo zapletene naprave, ki zahtevajo tudi nekoliko več denarja.
Igrača robot transformer

Nakup robota

Pri nakupu robota za otroke lahko izbirate med enostavnimi roboti, ki bodo vašega malčka le zabavali in kratkočasili, in nekoliko naprednejšimi modeli, ki otroka tudi stimulirajo z zvoki ali svetlobnimi efekti. Študije kažejo, da premikajoča se igrača robot lahko spodbudi otrokovo gibanje in hojo.

Ko vaši malčki osvojijo motoriko gibanja, se bodo posvetili oblikovanju in zlaganju naprave. Večina takšnih igrač je namreč sestavljiva v različne oblike, nekatere ponujajo tudi posamezne ločene dele, ki jih je potrebno sestaviti.

Za nekoliko starejše otroke so primerni izobraževalni roboti. Takšni jih lahko učijo črkovanja, štetja in prepoznavanja oblik. Igrače, ki vsebujejo učne elemente, so zabaven in učinkovit pripomoček za pripravo vašega otroka na prve šolske dni.

Roboti, ki spreminjajo obliko ali celo oponašajo nekatere junake iz risank ali akcijskih filmov, so izredno pomembni za razvoj otrokove domišljije in abstraktnega mišljenja. Le nikar jih ne motite, medtem ko bodo z robotskim avtomobilom dirkali po vaši dnevni sobi, da ne pride do “karambola”.


Morda ne boste verjeli, a obstajajo tudi roboti za najstnike ali odrasle. Takšne naprave so običajno kompleksnejše za sestavljanje in zahtevajo poznavanje elektronskih vezij in osnov mehanike. Nekatere izmed njih posnemajo človeške gibe in jih lahko daljinsko upravljamo. Takšni mehanizmi zahtevajo poleg ustreznega znanja tudi primerno orodje in opremo za sestavljanje, a so lahko odličen pripomoček za razvoj bodočih inženirjev in znanstvenikov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar